Hvad er en røgsuger?

En røgsuger er en slags ventilator, der anbringes på toppen af skorstenen for at optimere samarbejdet mellem den og din brændeovn. Den sørger altså for et korrekt træk gennem skorstenen, så røgen føres hele vejen op igennem og ikke ender i stuen samt kun i en mindre grad udenfor.

De fleste gener i forbindelse med brændeovne, ildsteder og pejse opstår nemlig fordi, at trækket i din skorsten er for lavt. Når det er tilfældet, kan det være svært af få trukket den tilstrækkelige mængde luft ind i brændekammeret, hvilket kan give forskellige problemer.

Brændeovn med røgsuger i stue
Photocredit: Hans Isaacson / Unsplash.com

Røgsugerens fordele

Med en røgsuger kan du blandt andet slippe for røg- og lugtgener, da røgen fra din brændeovn bliver ført sikkert op gennem skorstenen og kastet godt op i luften. En røgsuger giver også et sundt og røgfrit indeklima, fordi røgen bliver suget op i skorstenen i stedet for at ende inde i stuen. Derudover sikrer en røgsuger en langt bedre brændeøkonomi, da ilden i pejsen får de helt optimale forhold. Du får derfor ikke et unødvendigt overforbrug af brænde. Til sidst sørger en røgsuger for, at din brændeovn bliver lynhurtigt varm, hvilket giver den renest mulige forbrænding.

Nye røgsugere på markedet

Nogle af de nyere røgsugere på markedet, for eksempel den fra BlueChimney, adskiller sig fra de andre, da den suger på samme måde, som der suges, når man tester brændeovne. Det gør, at der kommer et bedre træk i skorstenen, hvilket reducerer røgudslippet fra brændeovnen. Det betyder altså også, at der kommer minimale mængder røg i stuen samt udenfor.

BlueChimneys sug er indirekte, og kalibreret, så den giver det korrekte sug på 12 pascal ved fuld kraft. Derudover kan den styres gennem et variabelt sug, så hastigheden kan justeres til at passe til din specifikke brændeovn og skorsten. Dette giver en effektiv forbrænding, da for meget sug undgås, så røg fra brændeovnen ikke ender i stuen og reducerer røg udenfor. Samtidig opnår du en bedre brændeøkonomi. Svagstrømsmotoren kører på 24 volt og er derfor meget energibesparende. Flere oplever ved køb af denne specifikke røgsuger op til 20% besparelser på deres brændeforbrug.

Leave a Reply