Hvad er sort sol?

Sort sol er et naturfænomen der ses om foråret, når stærene samles i marsken i kæmpestore flokke, inden de tager på træk. Om dagen søger stærene føde i de ydre områder af marsken, og ved nattetid opsøger de områder med tagrør (en høj vandplante) for at overnatte.

Sort Sol kan enkelte gange tælle helt op til 1 million fugle. Overnatningsflokken spilttes dog op, når den bliver over 500.000 fugle, fordi den indre uro bliver for stor.

Sort sol over marsken
Photocredit: James Wainscoat / Unsplash.com

Hvor og hvornår kan man se sort sol?

Stærenes forårstræk starter fra februar til midt i april, og efterårstrækket starter fra august og kan vare helt til december. Det er altså i disse måneder, der er stor chance for at opleve sort sol.

Sort sol forekommer ofte i det sydvestlige Danmark. Der er især gode muligheder for at opleve sort sol i Tøndermarsken ved Vadehavet, hvor det også er muligt at komme af sted på en guidet tur. Her finder man nemlig de største flokke af stære.

Stærene flytter overnatningsområder hele tiden for at snyde rovfugle og andre fjender, og fordi tagrørene brækker efter et par dages benyttelse. Man kan derfor aldrig med sikkerhed vide, hvor stærene vælger at overnatte, selvom man er på et af de rigtige steder.

Du kan sagtens begive dig ud i at opleve sort sol på egen hånd, men vil du øge muligheden for at ende det rette sted på det rette tidspunkt, så vil vi anbefale at booke en guidet tur. Her er der nemlig folk, der holder øje med situationen og følger stærene.

Husk at tage hensyn til naturen og omgivelserne

Når du er ude for at se sort sol, er det vigtigt, at du ikke opfører dig hensynsløst og frembrusende, da det kan skræmme stærene og andre dyr. Pas også altid på naturen du færdes i, og forsøg at hold den så uberørt som muligt. Der findes nogle mere generelle råd, der kan hjælpe dig med at vise hensyn, når du er på jagt efter at opleve sort sol – især hvis du overvejer at kaste dig ud i det på egen hånd.

Vi har samlet nogle af dem herunder:

  • Tag ikke hund med og undgå at larme og lyse i området.

 

  • Omring ikke det givne tagrørsområde, da det kan skræmme stærene fra at gå ned.

 

  • Gå ikke ud i tagrørsområdet.

 

  • Stil dig ikke på toppen af diget, da du her vil være meget synlig, hvilket kan skræmme stærene væk.

 

  • Undgå at fotografere med blitz, da den skræmmer stærene. Blitzen vil ikke have effekt alligevel på grund af afstanden.

 

  • Vis hensyn til ejere og brugere af naturen du færdes i.

Leave a Reply