Hvad er krydsord?

Krydsord er en underholdende ord- og bogstavsopgave, der også kaldes for kryds og tværs. Krydsord handler om at udfylde tomme felter ud fra forskellige ledetråde, der kan variere. Disse ledetråde kan for eksempel være billeder, gåder, almen viden, regnestykker, synonymer og spørgsmål.


Krydsordsopgaver kan både være opbygget med en masse forskellige kombinationer af ledetråde, men de kan også have temaer og være bygget op omkring en bestemt form for ledetråd som for eksempel gåder eller billeder. Fælles for alle typer krydsordsopgaver er, at de tomme felter skal fyldes ud med bogstaver, indtil alle er fyldt ud. Krydsordet er altså først løst, når der er bogstaver i alle felter. For at tjekke, om dit krydsord er løst korrekt, er der ofte inkluderet nogle nummerede felter, man kan tjekke, når man er færdig.

Dame løser krydsord i avis
Photocredit: Alexandra Lowenthal / Unsplash.com

Der findes to primære former for kryds og tværs

Der findes overordnet set to forskellige former for krydsord, der adskiller sig ved placeringen af hints. Den første form, og den mest velkendte her i Danmark, er den skandinaviske kryds og tværs. I denne form for krydsord er ledetrådene skrevet i selve krydsordet, i form af for eksempel en gåde, et ord eller et billede. Det er så ud fra disse hints, at du skal gætte hvilket ord, der skal skrives lodret eller vandret.

I den amerikanske form for krydsord findes ledetrådene udenfor selve kryds og tværsen. Krydsordet vil derfor blot bestå af tomme felter med tal angivet ind i mellem, og så skal du finde det passende hint i en liste med ledetråde enten over, ved siden af eller under krydsordet.

Den eneste forskel på de to former for krydsord er altså, hvor ledetrådene er placeret. Selve kryds og tværsen udfyldes på samme måde. Det er muligt at få fingrene i begge former for krydsord herhjemme både i fysisk form og online. Du kan derfor sagtens prøve kræfter med begge, så du kan finde din yndlings.

Hvor finder jeg kryds og tværs opgaver?

Krydsord og kryds og tværsopgaver kan købes rigtig mange steder. Mange fysiske blade har sektioner med krydsord i hver udgave, og nogle laver anledningsvist specialudgaver, der udelukkende består af krydsord. Der findes også blade, magasiner og hæfter, der kun indeholder krydsord og specialiserer sig i dette. 

Udover de fysiske krydsord og kryds og tværser, så kan du selvfølgelig også finde online udgaver af ord- og bogstavsopgaverne. Du kan både finde apps til din smartphone eller iPad, samt finde hjemmesider, hvor du kan finde daglige opgaver. Et af de steder, der har en hjemmeside, hvor du kan finde online krydsord, er hos Idenyt. Her kan du spille et helt nyt spil kryds og tværs hver dag, samt spille dig igennem deres store arkiv af online krydsord.

Hjælp, jeg sidder fast i en krydsordsopgave. Hvad gør jeg?

Selv de mest garvede krydsordsentutiaster kommer ud for at sidde fast i et svært krydsord, men der er heldigvis hjælp at finde! Der findes nemlig flere steder online, hvor du kan finde krydsordsordbøger og anden hjælp. Hos Idenyt kan du også finde overskuelige lister med ord, der starter med bestemte bogstaver, så du kan få et skub i den rigtige retning.

 

Leave a Reply