Sådan forebygger du åreknuder

Sommeren er tiden til bare ben. Og lige så skønt som fornemmelsen af lette skørter og sommerbriser om benene er, lige så træls kan bare ben-sæsonen være, hvis du hører til blandt dem, der har uklædelige åreknuder på benene…

Du kan ikke gøre så meget ved åreknuderne, når de først er der – men du kan faktisk gøre en hel del for at sørge for, at de aldrig kommer. Og her får du opskriften på, hvad det er.

Kvinde laver sundt mad
Photocredit: Jason Briscoe / Unsplash.com

Hvorfor får du åreknuder?

Når blodet skal helt nede fra dine fødder op til hjertet, sørger venepumpen – læggens muskler – for at pumpe blodet på langfart. Normalt forhindrer klapperne i venerne blodet i at løbe baglæns, når du ikke bruger musklerne i benet, men hvis klapperne ikke fungerer, stiger trykket i venerne og venerne udvides. Dette skaber de uklædelige åreknuder.

Et typisk symptom på åreknuder er tyngde- eller træthedsfornemmelse i benene eller uro og kramper i læggene, oftest om natten. Du kan også lide af hævede ben og misfarvninger omkring anklerne.

Åreknuder plager oftest folk med stillestående eller -siddende arbejde.

 

Det kan du gøre ved åreknuder:

  • Hold en sund vægt. Overvægt belaster benene og dermed dine vener mere.

 

  • Motionér regelmæssigt. Veksl mellem high impact motion (løb, trappeløb) og low impact motion (cykling, svømning). Selvom high-impact motion virkelig får blodet til at ræse rundt, kan det også øge blodtrykket i benene og fremkalde åreknuderne.

 

  • Hæv benene efter en lang dag, hvor du har siddet, stået eller gået meget – det forhindrer, at blodet samler sig nederst i benene. Hvis du sidder hele dagen på et kontor, så sørg også for at rejse dig med jævne mellemrum og gå lidt rundt, så du får gang i blodomløbet.

 

  • Brug støttestrømper. Det afhjælper træthed i benene og forebygger flere åreknuder.

 

Sådan skjuler du åreknuder:

En fin kulør får altid åreknuderne til at se mindre fremtrædende ud. Den gyldne kulør kan du naturligvis ikke have fra første dag, så snyd gerne med selvbruner

Skal der mere til for at skjule åreknuderne? Så kan du bruge make-up på benene. Macs Sundressing Spray Bronzant Pour Le Corps er en let farvet skum, der udjævner farveforskelle (og samtidig giver lidt glimmer til huden). Har du brug for mere intenst dække, så brug en concealer til de værste steder.

Leave a Reply