Hvad er botox?

Botox er det mere populære navn for giftstoffet botulinum toxin type A, der ofte benyttes til kosmetiske, ikke-kirurgiske behandlinger mod rynker og slap hud. Botox fjerner rynker ved at lamme de muskler, der sidder lige under huden. Dermed stopper man nervernes mulighed for at sende beskeder til musklerne. Resultatet af en botoxbehandling bliver synligt 3-8 dage efter behandlingen. Resultatet varer dog ikke ved, og derfor vælger flere at få gentagende botoxbehandlinger for at forlænge skønhedsbehandlingens effekt.

Botox nål med lyserød baggrund
Photocredit: Diana Polekhina / Unsplash.com

Hvad består botox af?

Botox er navnet på et stof, som bruges til en kosmetisk rynkebehandling. Giftstoffet hedder botulinum toxin type A. Botox er altså blot et mærkevarenavn for et stof, der bruges til meget andet end blot rynkebehandlinger. Giftstoffet bliver også brugt til at behandle muskelkramper eller andre smertefulde krampetilstande i kroppen.
Selve stoffet bliver fremstillet af bakterien clostridium botulinum. Mange kvinder og mænd verden over har fået foretaget en behandling med botox indenfor de sidste år. Det er således blandt de tre hyppigste ikke-kirurgiske behandlinger i dag. Der er da heller ingen tvivl om at botox har en synlig effekt på rynker. På trods af at resultatet ikke er varigt, bidrager en botoxbehandling i høj grad til at mindske rynker og linjer i ansigtet.

Fremgangsmetode for rynkebehandling

Det tager kun 10-15 minutter at få foretaget en botoxbehandling. Behandlingen foregår ved, at man til start får renset hele ansigtet, så man ikke risikerer, at der kommer bakterier med ind ved injektionen. Herefter sprøjtes der en smule botox ind under huden. Botox er et giftstof, som kan fjerne rynker ved at lamme muskler i ansigtet. Stoffet lammer musklen ved at blokere for et signalstof, så nerven ikke kan sende beskeder til dine muskler om at trække sig sammen. Det kan være en smule ubehageligt at få foretaget en rynkebehandling med botox. Huden kan blive irriteret og rødme en smule. Det anbefales dog, at man ikke gnider eller masserer ansigtet i de første 24 timer efter behandling.

Effekten af en botoxbehandling

Der er ingen tvivl om, at botox synligt mindsker og fjerner rynker i ansigtet. Ofte er det dog ikke nok med en enkelt behandling, og resultatet varer ligeledes ikke evigt. Efter første behandling går der mellem tre til otte dage inden resultatet bliver synligt. Er resultatet ikke, som du har forestillet dig, kan du med fordel vente. Der kan nemlig gå mellem to-tre uger inden botoxbehandlingen viser sin fulde effekt. En rynkebehandling med botox holder omtrent tre-fire måneder. Herefter vil det være nødvendigt med en ny behandling, hvis du ikke ønsker, at rynkerne skal komme igen. Da botox går ind og lammer musklerne under huden, vil musklerne automatisk blive tyndere for hver behandling på grund af inaktivitet. Resultatet vil derfor vare længere for hver behandling, du får foretaget.

Du skal være opmærksom på, at botox ikke bruges til at fjerne rynker, som er kommet som et resultat af sollys eller alderdom. Her vil det være bedre med en laserbehandling.

Leave a Reply