Hvad betyder all in?

På det seneste har begrebet ”all in” sneget sig ind i det danske sprog, og det høres for eksempel ofte, når en kommentator eller studievært på tv skal beskrive, hvordan en omtalt person har kastet sig ud i noget uden sikkerhedsnet eller mulighed for at fortryde. ”Han gik all in,” siger man. Men selv om de to ord bag udtrykket ikke er svære at forstå, har kombinationen i sin helhed flere betydninger og bruges i mange forskellige sammenhænge.

Mand spiller poker
Photocredit: Amol Tyagi / Unsplash.com

Overordnet betyder all in, at man sætter alt på et bræt. Man bruger alle sine kræfter, ressourcer, evner, mentale tilstedeværelse, motivation eller engagement med flere for enten at: (1) lykkes med et givent projekt, (2) stille sig selv fuldt til rådighed for en given sag eller (3) give alt, hvad man har i sig.

 

Hvor stammer udtrykket fra?

Udtrykket “all in” stammer fra kortspillet poker, og det gjorde sit indtog i Danmark under det såkaldte pokerboom i midten af 00′erne, hvor pokerspillet frigjorde sig fra sit dystre image af røgfyldte barlokaler og luskede personkredse i takt med, at flere og flere almindelige mennesker fik øjnene op for spillets store underholdningsværdi.

I moderne poker spilles der med et aftalt antal spillejetoner på bordet, og det er ikke tilladt at tilføje ekstra midler i løbet af en pokerhånd ved at hive pungen op af lommen eller smide vielsesringen i puljen. Det vil sige, at en spiller kun har det antal jetoner til rådighed, som de på et givent tidspunkt har foran sig. For at gøre spillet mere retfærdigt, så den spiller med flest jetoner ikke bare har mulighed for at vinde en hånd ved at satse mere end, hvad de øvrige har til rådighed, har man indført muligheden for all in.

Når en spiller satser sine sidste jetoner og erklærer sig all in, er han/hun derfor med i hånden til afgørelsen – uanset, hvor mange yderligere jetoner modstanderen skulle sidde med.

Hvis spilleren, der er all in, har den bedste hånd, vinder han/hun selvfølgelig puljen – dog kun op til det antal jetoner, vedkommende selv havde satset.

Taber spilleren, der er all in, har vedkommende mistet alt og må enten købe flere jetoner, hvis det er muligt, eller forlade spillet.

All in er derfor, når man sætter alle sine jetoner på spil med risiko for at gå fallit, og begrebet benyttes nu i overført betydning om enhver, der risikerer alt.

All in er således et moderne synonym for at sætte alt på et bræt.

Leave a Reply