Nordpolens mysterium – hvem kom først?

At nå Nordpolen var gennem mange århundrede det ultimative mål for mange oplevelsesrejsende. Dette blev forsøgt både med skib, slæde og luftballon. I 1909 nåede det første menneske Nordpolen. Der var dog tvivl om, hvem det rent faktisk var, som nåede den eftertragtede pol først.

Mørk himmel over Nordpolen
Jennifer Latuperisa-Andresen/unsplash.com

Alle de tidligere forsøg, havde været dømt til at mislykkes, da de ofte var baseret på antagelser om land, havstrømme, is, og så videre, som var fejlagtige. Derudover var de foretaget med skibe og udstyr, som slet ikke kunne klare de hårde krav, som vind og vejr stillede.

Slået med få måneder

Robert Edwin Peary (6.5.1856-20.2.1920), født i Pennsylvania, var en amerikansk ingeniør, som efter, at have læst A.E. Nordenskiölds beretninger om Grønlands indlandsis, fik vakt sin interesse for arktisk forskning. Allerede i 1886 gennemførte han en bestigning af Diskoøens iskappe, på Grønland.

Igen i 1891 tog han igen til Nordgrønland, med sin kone. Her gennemførte de en 2000 km. lang tur til Nordøstgrønland og konstaterede på denne tur, at Grønland var en ø.

I 1908 tog han afsted på det specialbyggede skib, Roosevelt. Med på turen havde han 24 mand, 19 slæder og 133 hunde. Den 6. maj 1909 nåede ham, hans tjener, som der blev gjort meget ud af, at han var afro-amerikaner, samt fire thule eskimoer, Nordpolen. Efter den lange tur nåede de endelig hjem, men Peary blev stærkt skuffet, da lægen og oplevelsesrejsende, Frederick Albert Cook (1865-1940), i mellemtiden havde hævdet, at have nået nordpolen året før, mere præcist d. 21. marts 1908.

 

Men hvem nåede så Nordpolen først?

Naturligvis kunne ingen af de to oplevelsesrejsende, føre et sikkert bevis på, at de overhovedet var nået til Nordpolen, men man valgte altså, at tro Peary, da han kunne fremlægge det mest overbevisende materiale. Dette betød, at Peary blev hyldet, mens Cook blev stemplet som løgner. Der er dog stadig tvivl omkring, hvorvidt at afgørelsen var rigtig.

Peary blev faktisk, som anerkendelse, i 1911, udnævnt som kontreadmiral. Han brugte sine sidste år på at arbejde med luftfart, og det amerikanske forsvarsberedskab. Han introducerede derudover også på sine mange og lange ophold ved Thule polareskimoerne for moderne forbrugsgoder, som skydevåben. Dette skabte problemer, da de så senere hen skulle undvære kontakt til civilisationen, men det er en helt anden historie.

Leave a Reply