Hvad er det bedste gulv til gør-det-selv folket?

Sammen med loft og vægge er gulvet en af de centrale byggesten i vores hjem, og derfor bør man gør sig umage, når man vælger gulvet til sit hjem. Det gør sig både gældende ved renovation og dekoration. Der er nemlig mange forskellige muligheder.

Microcement gulv
Photocredit: Aranprime / Unsplash.com

Hver eneste gulvtype har sine fordele og ulemper, som kan have betydning for din livskvalitet i sidste ende. Det visuelle skal helt klart spille, men det hjælper ikke meget, at øjnene bliver forkælet, hvis trægulvet splintre, fundamentet knirker eller cementen revner.

Af den grund har vi her samlet fordele og ulemperne ved fem forskellige gulvtyper, som ofte ses i danskernes boligindretning. De vurderes blandt andet ud fra pris, æstetik, holdbarhed, styrke og rengøringsvenlighed.

 

1) Microcement

Den første gulvtype er sådan set slet ikke et gulv i sig selv, men derimod en overfladebelægning, der skaber et æstetisk flot og råt look i din bolig. Microcement er ikke et gør det selv produkt, og det kræver faktisk, at professionelle håndværkere med en speciel certificering klarer opgaven for dig.

Til gengæld er microcement forholdsvist billigt, og når det først er lagt, har du et utrolig slidstærkt og hårdfør gulv. Det er let at rengøre og skal kun vedligeholdes med et par årlige voksbehandlinger. Du skal dog være opmærksom på, at microcement ikke kan tåle sol, og at det kan gå i stykker, hvis det ikke vedligeholdes.

 

2) Epoxygulve

En anden gulvtype, der også kommer fra industrien, er epoxygulve, som findes i to forskellige udgaver: helstøbte epoxygulve og epoxymalede gulve. Mens helstøbte epoxygulve kræver professionel hjælp, kan du forholdsvist let selv anlægge et epoxymalet gulv i dit hjem. Det er hårdfør, skridsikkert, temmelig billigt og uhyre let at rengøre. På samme måde som microcementgulve har epoxyen dog nogle ulemper. Det er tidskrævende arbejde, når du skal anlægge gulvet. Du skal sørge for, at det anlægges på en hård belægning – ellers revner det. Det kræver lidt vedligeholdelse, da overfladen jævnligt skal have en ny epoxypels.

 

3) Selvnivellerende betongulve

På samme måde som epoxygulve findes betongulve i to former: helstøbte betongulve og overfladebelagte betongulve. Helstøbte betongulve kendes særligt fra industrien, hvor man har brugt dem på fabrikker. De overfladebelagte betongulve ser man i stedet i de almindelige boliger. Blandt de førende producenter tilbyder Conteco beton et helt unikt gør det selv betonprodukt, som har udfordret det eksisterende marked. Betonen er nemlig let at anvende for private og har flere fordele. Det kan blandt andet lægges på bløde belægninger, det har en tørretid på 48 timer, og så kan det tåle sollys.

 

4) Vinylgulve

Vinylgulve finder man i rigtig mange danske hjem. Det er nemlig en billig og let måde at få lagt et gulv på, og så har det en masse fordele. Blandt andet er vinylgulv utroligt lette at rengøre, de kan tåle vand, de er temmelig slidstærke og så kan du lægge dem selv. Når du køber vinyl har du masser af muligheder i forhold til farver og mønstre, de isolerer godt, er lette og udskifte og bløde for fødderne at gå på. Når vinylgulve går i stykker – og det gør de – så er de ikke til at reparere, og når de skal bortskaffes, går det hårdt ud over miljøet.

 

5) Laminatgulve

Laminatgulve har ligesom vinyl været kendt i boligindretningen i mange år. Mens laminat kan ligne træ, har det ikke noget med trægulve at gøre. Kernen er den samme som lamelgulve, med den undtagelse at slidlaget ikke er af træ, men i stedet laves af plast. Der er som oftest et print på ydersiden af plasten, så laminatgulvet kommer til at ligne et trægulv. Fordelen ved et laminatgulvene er, at de er slidstærke og ekstremt billige. Omvendt kan laminatgulve ikke repareres, når de først er ødelagte, og de har desværre ikke så godt af fugt.

Leave a Reply