En elcykel er en cykel, der er udstyret med en elektrisk hjælpemotor, som drives til dels via et batteri og til dels via den energi, der udløses, når man træder i pedalerne. I takt med udviklingen har de fleste elcykler i dag fået langtrækkende akkumulatorpakker og et mere moderne design, som gør dem langt mere eftertragtede. Elcykler fås, i stil med almindelige cykler, i mange prisklasser, men strækker sig typisk fra 5.000 kr. og opefter. I de seneste år er salget steget betydeligt, da den er blevet et alternativ til motoriserede såvel som offentlige køretøjer.
Hvornår kom den første elcykel på markedet?
Elcykler er ikke en ny opfindelse. De har faktisk været på markedet i rigtig mange år efterhånden. Det amerikanske firma, Bolton Jr., fik helt tilbage i december 1895 et U.S. Patent med nummer 552.271, som beskrev en cykel med en 10-V akkumulator og en elmontor, der blev monteret i baghjulsnavet. Af den grund kan man sige, at der har været optræk til den moderne elcykel i rigtig mange år – mere end 100 år! Der er dog alligevel forskel på den oprindelige idé og den cykel, vi kender i dag. De første moderne elcykler blev først sendt i handlen omkring 100 år senere. Det var det Schweiziske firma Velocity, der dengang var eneproducent.
Hvornår kan man tale om en elcykel?
Der er ikke noget vildt over en elcykel. Grundlæggende set er der tale om en helt almindelig cykel med en motor i enten for- eller bagnav. Juridisk og forsikringsmæssig regnes den også for en almindelig cykel.
Hvilke regler er der for elcykler?
Set fra et lovgivningsmæssigt synspunkt gælder de samme regler for elcykler som for en almindelige cykler. Der er dog visse regler, som gør sig gældende for elmotoren. Når der trædes i pedalerne må motoren kun afgives en effekt på max. 250 W. Dertil må der kun kunne afgives en effekt svarende til en fart på under 25 km/t. Således er der teknisk set kun ganske få særregler for elcykler.
Langt de fleste moderne elcykler, som du kan finde på det danske marked, er i dag udstyret med både en elektromotor, akkumulatorpakke, styreelektronik for motoren og en sensor til føling af pedalbevægelsen. Dertil er langt de fleste modeller også blevet udstyret med en batterikontrolviser og en manuel indstilling af motorkraften – og et væld af mange andre funktioner.
Det er meget forskelligt, hvad du kan forvente i forhold til rækkevidde, når du vælger at købe en elcykel. Der er nemlig stor forskel på de mange modeller, du finder på markedet samt de batterier og motorer, som cyklerne er udstyret med. Det er dog meget normalt, at du kan forvente en rækkevidde, der lyder på mellem 30 km. og helt op til over 100 km., men det afhænger også en del af ruten. Det siger sig selv, at motoren bruger mere strøm, når den skal trække cyklen opad og mindre, når den kører nedad.
Overvejer du at købe en elcykel?
Hvis du har gjort dig overvejelser om, hvorvidt du ønsker at investere i en ny elcykel, så skal der ikke være nogen tvivl om, at du har mulighed for at vælge blandt et bredt spektrum af elcykler. Det er dog en rigtig god idé, at du starter din proces ud med at give dig i kast med at læse en elcykel test, da det nemlig kan være med til at give dig en bedre forståelse for markedet og modellerne.
Derudover handler det naturligvis lige så meget om at finde frem til en rigtig god model, der på bedste vis stemmer overens med dine forskellige krav og behov. Dertil har du med garanti også nogle præferencer, du gerne ser opfyldt. Det kan være en rigtig god idé, at du vælger at købe en elcykel i stedet for for eksempel en lille bil, en scooter eller for at slippe for at bruge offentlig transport. Det kan nemlig både være billigere og i visse tilfælde hurtigere at tage cyklen (særligt hvis du bor i byen).