5 ting du skal vide, når du køber og sælger din ejerlejlighed

Er du førstegangskøber eller -sælger, kan det være lidt en jungle at finde ud af, hvad du skal huske, for at sikre at du gør et godt køb eller sælger til den rette pris. Vi har samlet fem ting her, der er gode at vide, både som køber og sælger.

Ejerlejligheder i København
Kilde: JensPeter / Pixabay.com

Tilstandsrapport

Uanset om du skal sælge eller købe en bolig, er det vigtigt at have styr på tilstandsrapporten. Det er nemlig en skriftlig vurdering af boligens tilstand. En tilstandsrapport er ikke lovpligtig, men det kan, i de fleste tilfælde, være til gavn for både køber og sælger. En tilstandsrapport beskriver en lejligheds tilstand i forhold til andre lejligheder af samme type. Den beskriver derfor kun skader, der kan nedsætte lejlighedens værdi nævneværdig, ikke slid. Som sælger er den vigtig, da den sikrer dig mod at skulle betale for fejl og mangler. Som køber er du sikker på, at du ikke investerer i noget, der kræver uforudsete udgifter.

 

Energimærkning

Energimærkning er, modsat tilstandsrapporten, lovpligtig. Energimærkning viser en boligs energiforbrug og synliggør dens energieffektivitet. Det giver derfor dig, som køber, et indblik i, hvad ligheden vil koste i varme, vand og el. Et energimærke A viser, at lejligheden er billig at opvarme, mens energimærk G er det dyreste. Med de stigende energipriser i Danmark, kan mærkningen rent faktisk gøre en stor forskel. En lejligheds energimærkning minder derfor på mange måder om den energimærkning, vi kender fra hvidevarer.

Skal du sælge din lejlighed, kan du med fordel få lavet alle rapporter hos samme firma. Du kan for eksempel få både tilstandsrapport, energimærke og elrapport hos Energihuset Danmark.

 

Boligens værdi

Vil du have et bud på, hvad din lejlighed skal sættes til salg for, inden du tager fat i en ejendomsmægler? Eller har du forelsket dig i et område og derfor gerne vil vide priserne på lejligheder netop der? På sider som bolighed.dk, Geomatic og BoligSkøn kan du få en idé om, hvad din og andre boliger, som ikke er sat til salg, koster lige nu. Buddene er baseret på en række offentlige databaser, som virksomhederne regner videre på.

 

Ejerskifteforsikring

En ejerskifteforsikring kan dække alle de skjulte fejl og mangler i lejligheden, som er blevet overset i tilstandsrapporten. Dette er særligt en fordel for dig, der sælger en lejlighed af ældre dato, hvor du kan være uheldig at finde flere uforudsete skader. Det er sælger, der skal sørge for at hente tilbud på en ejerskifteforsikring. Det er oftest en god idé at tegne en ejerskifteforsikring, både som køber og sælger, for at du kan sikre dig mod potentielt høje udgifter.

 

Køb af andelslejlighed

Leder du efter en lejlighed i storbyen, går du måske i overvejelserne om, om det skal være en ejerlejlighed eller en andel. Der er ikke noget entydigt svar på, hvad der er bedst, da der naturligvis er fordele og ulemper ved køb af begge dele. Fordelen ved andele er, at du, som førstegangskøber, har råd til lejligheden. Samtidig skal du ikke betale ejendomsskat, når du ejer en andel. Ulempen er, at det ikke på samme måde er en investering, som en ejerlejlighed ofte er. Samtidig er der stor forskel på økonomien i en andelsforening, og du kan være uheldig at tabe penge. Det er derfor vigtigt at undersøge, om foreningen har en sund økonomi, inden du køber.

Leave a Reply