Hvad er en ergonomisk kontorstol?

Ergonomiske kontorstole er blevet stigende populære både på hjemmekontoret og i de danske kontorlandskaber. Mange stolproducenter bryster sig af at tilbyde kontorstole, der er ergonomisk korrekte eller gode gode ergonomien på arbejdspladsen. Der er skal dog mere til end som så, førend en stol kan betegnes som ergonomisk. I denne artikel kan du blive klogere på ergonomiske kontorstole og få gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, inden du investerer i en ny kontorstol.

Ergonomisk kontorstol til arbejdspladsen
Photocredit: Donterase / Pixabay.com

En ergonomisk kontorstol skal kunne en helt del ting, førend den kan få prædikatet “ergonomisk”. Ergonomi er grundlæggende læren og sunde arbejdsstillinger og arbejdspositioner. Derfor skal en kontorstol have de korrekte justeringsmuligheder og støttefunktioner, førend den kan kaldes ergonomisk.

Langt de fleste kontorstole giver hverken din lænd eller ryg nogen støtte, når du sidder. Istedet presses din lænd helt i bund fra vægten af din overkrop, som kan fører til smerter. Selv nakkestøtten bliver ofte overset, fordi den oftest sidder i en ukomfortabel, one-size-fits-all, statisk position, hvor du skal læne dig unormalt meget tilbage, førend du for glæde af den.

Overordnet set kan en almindelig kontorstol over længere tid give dig både smerter og skader. Disse kan du undgå ved at sidde i en ergonomisk kontorstol, som er bedre til at fordele vægten fra din overkrop, giver dig støtte de rette steder og som kan tilpasses til din specifikke højde og drøjde.

 

Det skal en ergonomisk kontorstol kunne!

Hvis du vil have en ordentlig ergonomisk kontorstol, bør du sikre dig, at den har følgende fundamentale funktioner, der er essentielle for, at du får den bedste siddestilling og arbejdsposition.

  1. Først og fremmest skal stolen kunne justeres i sædehøjde og sædedybde, så du kan tilpasse stolen til dit skrivebord og længden på dine ben.
  2. For det andet skal ryglænet kunne justeres uafhængigt af stolesædet, således at stolen tilpasses dit naturlige svaj.
  3. For det tredje skal du kunne justere armlæn i højden og kunne ændre på deres vinkel, således at armlænet kan støtte hele din underarm.
  4. Endelig bør du vælge en stol med fem ben. Når stolen har fem ben, bliver vægten bedre fordelt, og stolen bliver lettere at manøvrere rundt, mens du sidder i den, uden at du skal vride i overkroppen.

 

Skulle du være interesseret i at købe en ergonomisk kontorstol, kan jeg anbefale dig, at du kigger på den her test af ergonomiske kontorstole, som giver dig et godt overblik over de bedste stole på markedet i 2020. I artiklen kan du også læse mere om forskellene på almindelige og ergonomiske kontorstole, og du kan blive klogere på de lovkrav, der gør sig gældende for arbejdsstole.

Leave a Reply