Hvad er en cykel airbag?

Airbags kender vi bedst fra biler, hvor de i tilfælde af en ulykke vil skåne os fra de allerværste skader, når de puster sig op. Det næste, vi kommer til at se til airbags, bliver tilsyneladende i forbindelse med cykler.

Cykel airbag
Photocredit: renategranade0 / Pixabay.com

To svenske kvinder har igennem en årrække arbejdet på at udvikle en airbag til cyklister, som man vikler rundt om halsen. På samme måde som en airbag i en bil vil den – hvis uheldet er ude – blæse sig op, og omringe hovedet af en stor pude.

Det er en revolutionerende opfindelse, som er blevet ekstremt udbredt i sit hjemland Sverige, hvor rigtig mange mennesker cykler rundt med denne cykel airbag. I Danmark er den endnu ikke blevet særlig kendt, men mon ikke det kommer inden for få år?

Den manglende udbredelse skyldes i høj grad den skræmmende pris, da man skal slippe knap 3.000 kr. for at få fat i denne usynlige cykelhjelm. Samtidig er der endnu ikke dannet en generel konsensus om, at sikkerheden ved airbag’en er i top.

Hvad ligger til grund for opfindelsen?

Idéen til den nye cykel airbag blev første gang tænkt tilbage i 2005 af to svenske piger, i forbindelse med en ny lov om at børn under 15 år skulle bære cykelhjelm. Den blev efterfølgende diskuteret til også at skulle gælde for voksne, og herfra udsprang tanken om at gøre det at bære en cykelhjelm mere attraktivt, hvad end man var tvunget til det ved lov eller ej.

I den fase hvor de to opfindere skulle finde ud af, om der reelt var et marked for produktet kom de frem til, at mange mennesker ikke bærer cykelhjelm, fordi det er upraktisk og ikke ser godt ud. Derfor gik de i gang med at udvikle et produkt, som både var let anvendeligt og ”usynligt” – ja, vel nærmest moderigtigt, i nogle af de farver som cykel airbag’en fås i.

Nu hvor produktet er blevet testet adskillige gange i forhold til sikkerheden, og bl.a. har fået en CE-godkendelse, så er det primært prisen som afholder folk fra at investere i opfindelsen. Som danske forbrugere kan vi håbe at de med tiden kan gøre det billigere at producere cykelhjelmen, og dermed billigere for os at købe. Indtil da forbliver det nok desværre en ”smart opfindelse”, for det ser ikke ud til, at særlig mange danskere er klar på at betale de knap 3.000 kr. for cykelhjelmen.

Måske skal der en lov om at bruge cykelhjelm til i Danmark også, før produktet for alvor bliver populært. Her er det dog lidt paradoksalt, at cykel airbagen ikke må bruges af børn under 15 år, idet det netop er denne aldersgruppe som loven dækker over i Sverige. Èn ting er sikkert; det bliver spændende at følge udviklingen, for idéen er genial.

Leave a Reply