Hvad er en skrotpræmie?

Har du hørt dette bizzare udtryk før? Skrotpræmie. Det lyder godt. Eller halvdelen af ordet lyder i hvertfald godt! Hvem vil ikke have en præmie? Alle vil sgu da have en præmie! Man lære alligevel af blive bombarderet med dem i folkeskolen, selv hvis man taber, så der er svært at vænne sig af med. Men skrot? Nej, tak. Det er der sgu ikke nogen, som vil have! Jeg mener, hvem ser en bunke skrot og tænker “den der, den skal jeg da have med hjem! Den kommer til at se flot ud omme i haven!” Ikke nogen! Det sker ikke! Men hvad så med skrotpræmie? Se, det lyder rimelig godt, men hvis man tænker over det, lyder det faktisk som om at man får skrot som en præmie. Ikke særligt rart, vel?

Skrotbil i en garage
Photocredit: Harry Dona / Unsplash.com

Heldigvis er det ikke tilfældet. En skrotpræmie er en lille præmie du kan få, hvis du giver noget skrot af værdi det til nogen. Det kunne for eksempel være en skrot bil. Hvis du alligvel har en skrot bil stående derhjemme, som du ingen anelse har hvad du skal gøre med, så er der helt sikkert nogen som gerne vil have den og hvis du er heldig: give en skrotpræmie for den.

Så ja, ligesom alle andre præmier, så er skrotpræmien en lækkerbisken. Det lyder måske som om at du bare få tyret de rustne rester af en spand 100-år gamle hestesko efter dig, men det er skam god moderne valuta og ikke en forliset af en sunken båd. Men skrotpræmien er et rigtig smart påfund, fordi den netop giver os motivation for at slippe af med vore skrot bil.

Ikke at alle ligefrem har sådan en gammel spand stående til at kukkelure omme i baghaven, men der er vel nogen som ligger inde med en og ingen anelse har hvad de skal stille op med den. Skal man efterlade den, tyre den ud i havnene eller futte den af og begrave resterne i nabohaven? Helst ikke. Der er nogen som gerne vil have din skrot bil og der er nogen som godt kunne finde på at smide en skrotpræmie din vej, hvis du er heldig. Så nu ved du det. Tag at overvej det.

Leave a Reply