Hvad er et generationsskifte?

Et generationsskifte forekommer, når en virksomhed overgår fra en generation til en anden. I Danmark vil over 5.000 familieejede virksomheder skifte generation fra 2013 til 2016. Det er over 5.000 virksomheder, der er ejet af en generation i familien og som så (typisk) overdrages til næste generation – børnene og deres ægtefæller.

Photocredit: Mimirebelle / Pixabay.com

Der kan også være tale om et generationsskifte, hvor virksomheden overdrages fra en generation til den næste uden at der er familiær indblanding – men et generationsskifte sker typisk ned til næste generation i familien.

Et lave et komplet generationsskifte er ikke “ligetil”. Såfremt man ønsker at undgå at blive beskattet – hvilket sker, hvis SKAT anser skiftet som et salg til den nye generation, hvor der skal betales skat fra sælger – skal skiftet laves helt rigtigt.

Derfor benyttes også en advokat i forbindelse med generationsskiftet. Det er advokatens opgave at sørge for, generationsskiftet forløber efter alle de rigtige protokoller og at SKAT derved ikke ser sig vrede på virksomheden. Advokaten står for alt det praktiske i forbindelse med generationsskiftet.

Et komplet generationsskifte kan udmærket tage adskillige måneder at gennemføre.

Det er typisk de større advokathuse i Danmark, der assisterer med generationsskifter – det behøver det dog ikke at være. Almindelige erhvervsadvokater og selvstændige ditto har mulighed for at klare generationsskifter til priser lavere end de, de helt store advokatfirmaer i Danmark kræver. Det kan derfor betale sig at sende “opgaven i udbud” fx på JUF.dk eller Agera.dk, såfremt man ønsker at finde en billig advokat til generationsskiftet.

Det er vigtigt at følge alle protokoller – det er meget dyrt som sælger af en virksomhed at skulle betale skat heraf. Med den rette advokat er det nemt at undgå.

Leave a Reply