Verdens største floder

Verden er beriget med utallige vandløb, floder og søer, som har haft en stor indflydelse på civilisationen og naturen. Floder har spillet en stor rolle i forhold til transport og mad. Her på siden kan du blive klogere på, hvilke floder som er verdens længste, og lære flere forunderlige ting om verdens længste floder.

Hvilken flod er verdens længste flod?

Verdens længste flod er Nilen. Nilen består af to floder, som samler sig, og dermed bliver til Nilen. De to floder er den Blå Nil fra Etiopien og den Hvide Nil fra Uganda. De to floder har altså hvert sit udspring. Der hvor de to floder forbindes i Sudan, opstår den flod, som vi kender som Nilen. Nilen munder ud i Middelhavet i Egypten. I alt har Nilen et afvandingsareal på hele 3.400.000 kvadratkilometer.

Du kender nok Nilen som fødestedet for den bibelske Moses eller fra utallige dokumentarer om Afrikas vilde natur. Nilen er også den flod, der vinder titlen som verdens længste flod med sit 6853 kilometer lange løb gennem ti forskellige lande i Afrika. 

 

Nilen i Cairo
Photocredit: Sherif Moharram / Unsplash.com

 

Det vidste du nok ikke om Nilen: 

Ud over titlen som verdens længste flod, har Nilen også den tvivlsomme titel som verdens mest dødbringende flod. Nilens stærke strøm gør den vanskelig at navigere i, og den er bestemt ikke skabt til at svømme i. Nilen er også hjemsted for utallige farlige og giftige dyr, og det vurderes, at nilkrokodillen alene står for omkring 200 menneskedrab om året.

 

Verdens top 5 længste floder

Vi kender nu verdens længste flod, men hvilke er de øvrige floder i  top 5? Kender du alle dem alle sammen?

  1. Nilen
  2. Amazonas
  3. Yangtze
  4. Mississippi floden
  5. Yenisei floden

 

2. Verdens næstlængste flod – Amazonas floden

Amazonas-floden tager andenpladsen med en længde på 6400 kilometer. Det er dog kun, hvis man ikke tæller Amazonas 1100 bifloder med, som ville vil give den en længde på 6992 og dermed ville Amazonas slå Nilen. Der flyder omkring 7 millioner kvadratkilometer vand i Amazonas-floden. Det gør den til den mest vandrige flod i hele verdenen. På grund af Amazonas store vandmængder, kan oceanskibe sejle langt op ad den.

Amazonas floden
Photocredit: Manuel Terceros / Unsplash.com

Det vidste du nok ikke:

I 2007 svømmede den slovenske svømmer Martin Strel gennem Amazonas floden. Ud af flodens 6400 kilometer svømmede Strel 5268 kilometer, og han satte dermed en ny verdensrekord. Små både fulgte ham på svømmeturen og sørgede for at holde sultne piranhas og kæmpe anakondaer på afstand. Efter denne tur fik Martin Strel kaldenavnet “The Hero in a Speedo”.

 

3. Verdens tredjelængste flod – Yangtze

Nu tager vi et stort spring til et andet kontinent for at finde verdens tredjestørste flod: Yangtze floden. 

Yangtze floden starter sin rejse i Jari Hills bjergene og strækker sig 6300 kilometer gennem Kina. Yangtze floden er især kendt for sine 7 dages krydstogtsskibe, som giver gode muligheder for at opleve Asiens største flod og se de mange forskellige økosystemer, Yangtze floden strømmer gennem. Yangtze har siden tidernes morgen spillet en central rolle for Kinas økonomi, historie og kultur, og floden har derfor en særlig plads i kineserne hjerte.

Yangtze floden i Kina
Photocredit: Dong Zhang / Unplash.com

Det vidste du nok ikke: 

I 2012 blev der bygget en dæmning på Yangtze floden. Det er verdens største dæmning. Den bliver kaldt De Tre Slugters Dæmning. Dæmningen har til formål at skabe elektricitet til Kina med sine 32 hovedtubiner. De Tre Slugters Dæmning har en længde på 2335 meter og er 185 meter høj. Dæmningen blev bygget med den hensigt, at den skulle mindske skaderne i forbindelse med den årlige oversvømmelse i Yangtze floden og samtidig forsyne Kina med 10% af landets elektricitetsforbrug.

 

4. Verdens fjerdelængste flod – Mississippi floden

Fjerdepladsen tager den berømte Mississippi flod. Floden har sit udspring i Minnesota, og den munder ud i den Mexikanske Golf i delstaten Louisiana. Mississippi floden består faktisk af to floder, nemlig Mississippi floden og Missouri floden. De har samlet  en længde på ca. 6270 kilometer. Floden løber udelukkende igennem Nordamerika. Floden har spillet en stor rolle for Nordamerika, hvor den har hjulpet befolkning med transport, arbejde og været central for Nordamerikas historie. Mississippi har også en mørk side, da den af tre omgange i nyere tid er gået over sine breder, hvorved den forårsagede store ødelæggelser.

Mississippi floden
Photocredit: Justin Wilkens / Unsplash.com

Det vidste du nok ikke: 

Mississippi floden er den anden mest forurenedeflod i Amerika. Adskillige store har igennem årene etableret sig ved dens bredder. På grund af de mange byer og uvidenhed om forurening i tidligere tider lod fabrikker, landmænd og byfolk deres afløb og spildevand løbe ud i floden. Derfor er Mississippi floden desværre temmelig belastet i dag af giftstoffer og kemikalier.

 

5. Verdens femtelængste flod – Yenisei floden

Den femte største flod ligger i Rusland – Yenesei floden. Floden starter godt nok i Mongoliet og munder ud i Serbien – i det Arktiske hav. Selvom floden strækker sig 5539 kilometer gennem tre lande, betegnes den stadig som en russisk flod. Floden har en lang historie for nomadekulturerne i Ruslands steppeområder. Keterene har boet ved flodbreden i flere tusind år, og floden har været helt central i deres kultur. Nu er der kun omkring 1000 ketere tilbage, men de bruger stadig floden flittigt. Udover Keterer bliver floden brugt til lokal transport. I 1893 blev der dog anlagt en jernban 1893, der følger flodens løb. Siden dengang har det hørt til sjældenhederne, at sømænd har begivet sig ud på den farlige og kolde flod. 

Yenisei floden
Photocredit: Vladimir Fedotov / Unsplash.com

Det vidste du nok ikke: 

Cirka halvdelen af alt vand i Yenisei floden kommer fra smeltet sne. Floden ligger i et område der er så koldt, at mængden af is og sne afgør, hvordan floden agerer. Når den serbiske vinter starter fryser næsten hele floden til. Økosystemet i og rundt om floden har tilpasset sig disse hårde vintre, og har også været årsag til mange skibsforlis. 

 

Hvornår er det en bæk, flod eller å?

Det kan være svært at vurdere, hvornår en bæk bliver til en å, og hvad der definerer en flod. Det er forhold som længden, bredden og vandindhold, der afgører, hvornår en bæk bliver til en å. En bæk er defineret ved at have en bredde på under 2,5 meter. I Danmark er 75% af alle vandløb bække. Danmarks største vandløb er Kongeåen og Skjern å. Ingen af dem lever op til kravene for en flod. For at et vandløb kan betegnes som flod, skal flodfart kunne være muligt på den. Hvad flodfart indebærer er op til den enkelte, men der er enighed om, at vandløbet skal have en en bredde, dybde og længde som er passende til skibe. Danmarks længste flod / Danmarks længste å er Gudenåen med sine 158 kilometer.

 

Top 10: verdens længste floder

FlodLængdeAfvandingsarealBeliggenhed
Nilen6853 km3.400.000 km²Nordøstafrika
Amazonas floden6400 km7.000.000 km²Sydamerika
Yangtze floden6300 km1.960.000 km²Kina
Mississippi floden6270 km2.980.000 km²USA
Yenisei floden5539 km2.500.000 km²Rusland, Mongoliet
Yellow River5464 km752.546 km²Kina
Ob floden5410 km2.430.000 km²Rusland, Kasakhstan, Kina, Mongoliet
Rio De La Plata4880 km
3.170.000 km²Sydamerika
Congofloden4700 km4.014.500 km²Centralafrika
Argun floden4444 km164.000 km²Rusland, Kina, Mongoliet

Leave a Reply