Minimér strækmærkerne

Strækmærker er ikke bare noget, gravide kvinder går og slås med – masser af kvinder, også af den purunge slags, har dem, og mange mænd kæmper faktisk også mod mærkerne. Strækmærker er nemlig den helt logiske følge, når kroppen ændrer sig, hvad enten du bliver tykke, tyndere eller bare ældre.

Men hvad er det egentlig? Og hvad kan du gøre mod dem?

HVAD ER STRÆKMÆRKER?

Du har tre lag hud – overhud, læderhud og underhud. Læderhuden er det midterste lag, der sørger for, at din hud holder faconen, og det er her strækmærkerne opstår. De grimme mærker kommer typisk, hvis du pludselig tager på, for eksempel i forbindelse med pubertet eller graviditet, eller hvis du lige så pludseligt taber dig. Når din hud pludselig ændrer form, knækker de små fibre i læderhuden, og strækmærkerne er realitet.

De rødlilla mærker kan forekomme overalt på kroppen, men du finder dem som regel omkring de typiske fedtdepoter på maven, brystet, overarmene, lårene og ballerne. De er ikke farlige og de er ikke usunde.

HOLD HUDEN I TOPFORM

Har du først fået strækmærker, kan du desværre ikke slippe af med dem igen – er hudfibrene en gang knækket, kan de nemlig ikke bare lige repareres, så huden genvinder sin facon. Men fat mod, for strækmærkerne bliver ikke ved med at være lige så tydelige som de er, når de først bryder frem. Med tiden falmer de nemlig, og så bliver de mindre synlige.

Du kan også gøre en smule for at camouflere de grimme mærker lidt. Hvis du holder huden i topform, bliver de nemlig knap så synlige. Det handler bare om at følge disse enkle råd:

  • Massér huden regelmæssigt med en massagehandske eller en børste for at øge cirkulationen.
  • Brug masser af fugtighedscreme på området for at holde huden smidig.
  • Spis mad der giver sund hud – det vil blandt andet sige mad, der indeholder masser C- og E-vitamin, og zink og silica.
  • Brug selvbruner – du kan dæmpe de iøjenfaldende streger, hvis du sørger for, at din hud ser lidt brun ud.

ET ORD OM CREMER OG ANDRE MIRAKLER…

Selv ikke den mest snedige hudcreme kan få strækmærkerne til at forsvinde – cremer kan nemlig ikke trænge helt derned, hvor skaden er sket. Men derfor kan de nu godt få strækmærkerne til at se mindre synlige ud, især hvis du sætter ind, lige når strækmærkerne bliver dannet.

Langt de fleste cremer mod strækmærker virker ved, at de øverste hudlag bliver skrubbet af, så din hud ser jævn ud, og strækmærkerne bliver mindre synlige. Behandlingen virker dog kun, så længe du bruger cremen. Der findes imidlertid to behandlingsformer, der angriber problemet på et noget dybere plan: Tretinoin-creme og laserbehandlinger. Begge dele virker ved at øge produktionen af kollagen i læderhuden, så de elastiske fibre i huden kan genoprettes. Desværre er tretinoin-creme recept-pligtig og laserbehandling er dyr – fra et par tusinde kroner og opefter, alt efter stedet…

Leave a Reply