Måske har du hørt om rattan, når talen falder på havemøbler. Gammeldags kurvemøbler, flettet i træ (palmetræ, faktisk), som var at finde i rigtig mange sommerhuse og udestuer i 1960’erne. Møblerne fås stadig i dag, men de er ikke så praktiske til det danske klima, da de ikke tåler vand så godt.
Polyrattan, derimod, er en helt anden historie. Man kan sige, at materialet er en videreudvikling af det oprindelige rattan. Materialet er kunstigt; Det er lavet af plasticfibre af meget høj kvalitet og holdbarhed, så det kan modstå lidt af hvert. Takket være fletteteknikken er havemøbler lavet i polyrattan også meget robuste, og de kan holde til det meste.
Hvad kan man bruge polyrattan til?
Fordi materialet er så vejrbestandigt, som det er, er det oplagt at bruge det til udendørs produkter. På det seneste er havemøbler i polyrattan blevet meget populære og læhegn plus opbevaringskister – til udendørs brug – ligeså. Du kan få havestole, haveborde, solstole , loungemøbler og havebænke i polyrattan – hos Whiteaway.com finder du for eksempel en fantastisk lounge-’sofa’ i polyrattan, som der helt sikkert bliver rift om på de varme dage og i de lune aftener.
Er det dyrt?
Polyrattan er ikke det billigste materiale, du kan finde, når det gælder udendørsmøbler og havetilbehør, men det er samtidig heller ikke det billigste. Du kommer langt for de penge, du måske ville have brugt på et kvalitetshavesæt af træ. Til gengæld får du havemøbler, som du kan beholde lige så længe, som du orker at se på dem. I den forstand, at polyrattan er mere eller mindre uopslideligt.
Stellet på polyrattan-møbler er ofte lavet af aluminium eller stål, der er rustfri og også nærmest uopslideligt. Det giver møblerne deres ’råstyrke’ samt sikrer, at de ikke blæser væk i en sommerstorm.
Hvad med vedligeholdelse?
En af polyrattans fineste egenskaber er, at det er stort set vedligeholdelsesfrit. Det betyder, at du ikke skal frem med børster, klude, sandpapir og oliepenslen hvert år, når havesæsonen henholdsvis begynder og slutter. Faktisk behøver du slet ikke at sætte dine polyrattan-møbler inden for hen over vinteren, selv om det uden tvivl er en udmærket idé at skærme dem for de værste temperaturudsving og nedbør. Det gør du nemmest ved at investere i et overtræk til møblerne, som er lige til at lægge over dem, når de ikke skal bruges i et stykke tid. Det er dog ikke nødvendigt, da materialet som tidligere nævnt er enormt hårdført. Det er desuden UV-resistent, hvilket vil sige, at du ikke behøver være bekymret for, om dine sorte polyrattan-møbler falmer i sommersolen.
Møblernes karakteristiske fletmønster er ikke helt tilfældigt – designet er netop lavet sådan, så vandet kan løbe af møblerne, når de bliver udsat for en byge. Hvilket ikke kan undgås i den svigefulde danske sommer. Du behøver dog ikke fare ud med en klud og tørre dem af, for det vand, der ikke løber af af sig selv, tørrer uden at gøre skade, da plastfibrene ikke kan gennemtrænges.
Selv om det er tæt på, er polyrattan-møblerne dog ikke magiske, så du bør naturligvis tørre dem af, hvis du spilder mad, drinks eller andet på dem. Det holder dem pæne i længere tid, og så er rene møbler bare lækrere at sætte sig i end møbler, der er fedtet ind i sololie og deslige.