Vi taler ofte omkring det og det er et ord vi ofte kan læse I avisen. Mange ser det bare lidt ligesom en sparepære der bruger mindre strøm, men LED er egentligt et gammelt begreb som vi her vil tage et kig på.
Selve ordet LED er en forkortelse som står for Light Emitting Diode og er faktisk en halvleder komponent der udsender lys. Dette lys skabes ved hjælp en teknologi der kaldes elektroluminescens hvilket vil sige elektroner der lyser. Som jeg tidligere kom ind på et teknologien på igen måde ny, den er faktisk lidt over 100 år gammel. Dog fik man først for alvor øjnene op for den I midten af 1900 tallet og stille og roligt blev de udviklet I flere farver og pga. deres lave strømforbrug og lange levetid blev de ofte brugt som indikatorlamper. De kunne nemlig blive loddet fast og skulle aldrig skiftes, deres levetid var længere end det de var monteret i.
Farverne dengang var dog røde, gule og grønne. Det kunne man ikke rigtigt bruge til lydkilder og det var først I 1993 at den første LED I det blå spektrum blev opfundet og det var første skridt imod det vi idag kender som hvidt lys. Der begyndte man for alvor at få øjnene op for hvad denne lille lyskilde kan. Lige på samme tidspunkt som vi gerne vil til at spare på energien da vi fandt ud af at vi ikke bare kan blive ved med at forbruge.
Hvad kan teknologien så egentligt? Jo lad os se lidt nærmere på opbygningen. Det første er en halvleder, selve LED delen. Derefter kommer der en linse og et hus som jeg vil fortælle lidt mere omkring nu. Så har du hvad der skal til for at lave en fungerende LED pære.
Den elektroniske del er den der udsender lyset. Hvis du ser på en LED pære kan du finde en en masse gule dimser, nogle gange firkantede. Det er dem der giver lyset og det gule er fosfor som er tilsat for at styre farven på lyset. Dette er også langt den dyreste del I selve pæren. De dyre pærer vil være mere ens I farven, lyset vil også beholde samme farve og den dokumenterede levetid er til at regne med.