Hvad er en elcykel?

Hvad er en elcykel?

En elcykel er en cykel, der er udstyret med en elektrisk hjælpemotor. I takt med udviklingen har de fleste elcykler fået langtrækkende akkumulatorpakker og et mere moderne design. En elcykel kan fås i mange prisklasser, men strækker sig typisk fra 5.000 kr. og opefter. Salget er stigende, da det for mange er blevet et alternativ til motoriserede såvel som offentlige køretøjer.

Hvornår kom den første elcykel på markedet?

Elcykler er ikke noget nyt. De har været på markedet i rigtig mange år. Faktisk fik det amerikanske firma Bolton Jr. helt tilbage i december 1895 et U.S. Patent med nummer 552.271, der beskrev en cykel med en 10-V akkumulator og en elmontor, der blev monteret i baghjulsnavet. Derfor har der bestemt også være optræk til de moderne elcykler i rigtig mange år – mere end 100 år!

De første moderne elcykler blev dog først sendt på markedet omkring 100 år senere, da Velocity fra Schweiz sendte de første elcykler, som vi kender dem i dag på markedet. Der er ikke noget vildt over en elcykel. Grundlæggende set er der tale om en helt almindelig cykel med en motor i enten for- eller bagnav. Juridisk og forsikringsmæssig regnes den også for en almindelig cykel.

Hvad er en elcykel lovgivningsmæssigt?

Set ud fra et lovgivningsmæssigt synspunkt, så gælder de helt samme regler for elcykler som for en alm. cykel. Det er dog noget, der kun gør sig gældende, hvis der er tale om en el-motor, der afgiver en effekt, når der trædes i pedalerne, at den kun afgives en effekt på max. 250 W og at der kun afgives effekt ved en fart på under 25 km/t. Derfor er der også kun ganske få regler.

Langt de fleste moderne elcykler, du kan finde på det danske marked i dag er udstyret med både en elektromotor, akkumulatorpakke, styreelektronik for motoren og en sensor til føling af pedalbevægelsen. Dertil er langt de fleste modeller også blevet udstyret med en batterikontrolviser og en manuel indstilling af motorkraften – og et væld af mange andre funktioner.

Det er meget forskelligt, hvad du kan forvente i forhold til rækkevidde, hvis du vælger at købe en elcykel. Der er nemlig stor forskel på de mange modeller, du finder på markedet og det batteri samt motor, de er udstyret med. Det er dog meget normalt, at du kan forvente en rækkevidde, der lyder på mellem 30 km. og helt op til over 100 km., men det afhænger også en del af ruten.

Overvejer du at købe en elcykel?

Hvis du har gjort dig overvejelser om, hvorvidt du ønsker at investere i en ny elcykel, så skal der ikke være nogen tvivl om, at du har mulighed for at vælge blandt et bredt spektrum af elcykler. Det er dog en rigtig god idé, at du starter din proces ud med at give dig i kast med at læse en elcykel test, da det nemlig kan være med til at give dig en bedre forståelse for markedet og modellerne.

Ydermere, så handler det naturligvis lige så meget om, at finde frem til en rigtig god model, der på bedste vis stemmer overens med dine forskellige krav og behov. Dertil har du med garanti også nogle præferencer, du gerne ser opfyldt. Det kan være en rigtig god idé, at du vælger at købe en elcykel i stedet for f.eks. en lille bil, en scooter eller for at slippe for at bruge offentlig transport.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *